'Si cerques la PAU, queda't quiet. Si cerques la SAVIESA, guarda silenci. Si cerques AMOR, sigues tu mateix'B. Lee
Per tal de continuar amb la nova iniciativa sorgida en el darrer sesshin de la Sanbô Zen Mallorca, amb el vist i plau de la mestra, avui us proposam SIS (6) potes o camps de coneixement i d'acció que, per començar, poden abraçar i donar sostenibilitat a l'ACTITUD SANGHA.
Es tracta d'avançar amb una senzilla estructura que ens permeti canalitzar totes les temàtiques i actuacions que es vulguin posar en comú.
- LA PAU
La pau és l'estat en què una societat gaudeix de justícia, llibertat i igualtat social, i no està ni en violència ni en guerra.
Dins aquesta àrea de la Pau hi haurà referida, entre d'altres, tota la temàtica que implica la guerra, les armes, els conflictes entre països i estats, el colonialisme, independències i nacionalismes, la democràcia, el poder, el terrorisme, el pacifisme i la no-violència...
QUI S'HI VOL APUNTAR?
Fes un Email a gasparzen@gmail.com i us posarem en contacte
- ELS DRETS HUMANS
Els drets humans es defineixen generalment com aquelles llibertats, facultats, institucions o reivindicacions bàsiques, que corresponen a tota persona pel simple fet de la seva condició humana, per tal de garantir-li una vida digna.
Aquests drets es posseeixen independentment de quina sigui la situació legal o jurídica del país o regió en el que s'habita i de factors com l'estatus, l'ètnia, la nacionalitat o qualsevol altra circumstància de l'individu.
El 10 de desembre de 1948, l'Assemblea General de les Nacions Unides aprovà i proclamà la Declaració Universal dels Drets Humans. Es tracta d'un document de trenta articles en què se subratllen els drets humans considerats bàsics i que s'apliquen, sense excepció, a tots els éssers humans.
Veure Declaració Universal de Drets Humans (+)
En resum podem dir que: els articles 1 i 2 serien els fonaments, perquè recullen principis bàsics sobre els que es basen els drets: la dignitat, la llibertat, la igualtat, la fraternitat i la no discriminació.
Els articles del 3 a l'11 exposen els drets individuals, com el dret a la vida o la prohibició de l'esclavitud.
Del 12 al 17 hi trobam els drets de l'individu en relació amb la societat civil i política.
Del 18 al 21 si recullen els drets de pensament, de consciència, de religió i llibertats polítiques com el dret d'associació.
Del 22 al 27 hi ha els drets econòmics, socials i culturals.
Els tres darrers articles de la Declaració (28, 29 i 30) seria el frontó que lligaria tota l'estructura. Aquests articles recullen les condicions i els límits amb què aquests drets han d'exercir-se i la prohibició d'utilitzar els drets en oposició als objectius de les Nacions Unides.
Dins aquesta pota s'hi pot ubicar la tercera proposta que vam rebre: la de sumar-nos a la commemoració internacional del Dia Mundial del Refugiat, per retre homenatge a totes les persones forçades a abandonar el seu país.
QUI S'HI VOL APUNTAR?
Fes un Email a gasparzen@gmail.com i us posarem en contacte
- LA SOSTENIBILITAT DEL PLANETA
Quan parlam de la sostenibilitat del planeta ho feim com un concepte econòmic, social i ecològic complex, entorn de les relacions entre les societats i el medi ambient.
En la seva definició, entenem que és una manera d'organitzar l'activitat humana de forma que la societat i els seus membres siguin capaços de satisfer les seves necessitats i expressar el seu potencial, al mateix temps que es respecten la biodiversitat i els ecosistemes naturals, tot per planejar i actuar per poder mantenir aquests ideals indefinidament.
La sostenibilitat afecta a tots els nivells organitzatius, des del barri fins al planeta sencer. És sovint una qüestió controvertida. Va ser un dels eixos del Fòrum Universal de les Cultures, Barcelona-2004 (+).
QUI S'HI VOL APUNTAR?
Fes un Email a gasparzen@gmail.com i us posarem en contacte
- LA INFORMACIÓ
- Els grans mitjans de comunicació: de qui són i a qui es deuen?
- El 80% de les audiències de televisió i ràdio a l’Estat espanyol depenen de quatre consells d’administració. Qui decideix la informació que ens arriba?
- Sis grups controlen el 70% del negoci global
Els interrogants de l'ètica i la veritat sorgeixen davant els grans conglomerats mediàtics del planeta concentrats cada vegada més en poques mans. Els sis grans monopolis transnacionals –tots tenen seu als Estats Units– són Time Warner, Disney, NewsCorp (recentment fusionat amb 21st Century Fox), NBC Universal, Viacom i CBS. Cada cop hi ha menys competència i més concentració en mans dels grans magnats de la premsa. Un informe de Reporters sense Fronteres (+) denunciava que si als anys vuitanta hi havia cinquanta grans empreses als Estats Units que controlaven el 90% del sector, en l’actualitat aquesta quantitat s’havia reduït a sis.
A Europa, els grans grups multimèdia són avui l’alemany Bertelsmann, la britànica BBC, els francesos Vivendi i Lagardère, l’italià MediaSet (fundat per Silvio Berlusconi) o l’espanyol Prisa.
I a l’Amèrica Llatina, destaquen quatre grans conglomerats més: Televisa a Mèxic, Globo al Brasil, Clarín a l’Argentina i el Grupo Cisneros a Veneçuela, a més dels interessos d’empreses espanyoles de comunicació com Prisa.
En l’era de la revolució tecnològica, també han entrat al mercat mediàtic, sobretot l’audiovisual, els gegants d’Internet com Google –que va comprar el principal canal de vídeos del món, Youtube, per 1.300 milions de dòlars l’any 2006–, Facebook –que ha adquirit Whatsapp i Instagram–, Apple –que ha fet una enorme aposta per la televisió en línia a la carta per competir amb Netflix i HBO–, Amazon –i la seva aposta per Amazon Prime Videos–, Yahoo! o Microsoft.
En aquesta pota serà fonamental treballar sobre el DRET A ESTAR BEN INFORMATS. La llibertat d'informació és la base de la democràcia. El primer dels drets humans, del que emanen tots els altres.
El repte podria ser oferir a tots els membres de la Sangha l'accés a una informació independent, plural i lliure de censura, per decidir sobre la vida, el present i el futur.
Dins aquesta pota, ja hem parlat de la primera proposta rebuda, l'HORA (+) o ara l'exemple de Reporters Sense Fronteres (+).
QUI S'HI VOL APUNTAR?
Fes un Email a gasparzen@gmail.com i us posarem en contacte
- CIÈNCIA, ART I CULTURA
La cultura és el conjunt de valors, aptituds, teories, ideologies, normes i béns materials creats per l'ésser humà.
Alguna concepció defineix cultura en sentit molt ample, com tot allò que típicament és fet pels humans i els separa de la natura, lloc on la humanitat no ha intervingut. En sentit més estricte, es considera la cultura com el conjunt de la producció artística i tecnològica.
La varietat de definicions reflecteixen diferents escoles del pensament. Tot i això, s'hi sol incloure la tecnologia, l'art i les humanitats, un patró de tipus de coneixement preferent, tradicions, creences i conductes que depenen d'un determinat pensament simbòlic i el conjunt d'actituds, valors, objectius i pràctiques que caracteritzen a un grup, una societat o a tota la humanitat.
Alguns autors reivindiquen una cultura universal. De vegades es contraposa una anomenada alta cultura amb la cultura popular.
Segons el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, la cultura ha de ser considerada com un bé públic i com un bé preferent.
En aquest sentit, els membres de la Sangha que vulguin col·laborar dins l'àmbit d'aquesta pota decidiran com i on posar el seu interès per analitzar-lo, explicar-lo i difondre'l a la resta de companyes i companys.
QUI S'HI VOL APUNTAR?
Fes un Email a gasparzen@gmail.com i us posarem en contacte
- VIDA SENZILLA
Tan important i essencial és afrontar la vida amb uns esquemes de senzillesa, honestedat i modèstia com la de conèixer els gran reptes de la humanitat, els seus drets, la ciència i la cultura o el poder...
Per assolir una forma de vida senzilla, allunyada de la inquietud constant i l'estrès, podríem plantejar-nos un canvi d'actitud en el nostre dia a dia, posant percepció i consciència i deixant de procedir de manera mecànica.
Frenant, sense córrer ni perdent la serenitat.
ESCOLTAR ELS MISSATGES DE LA INTUÏCIÓ
La nostra intuïció, atès que sabem escoltar-la gràcies a la pràctica, ens ajuda a mantenir-nos centrats i serens. Ens mostra els senyals, tant físics com emocionals i sentimentals, quan alguna cosa no va bé. També ens indica quan estam en desharmonia amb nosaltres mateixos.
Dedica't temps per contemplar les teves necessitats i satisfer-les.
PERCEBRE AMB ELS CINC SENTITS
El ritme trepidant de les nostres vides ens allunya dels nostres cossos, ens fa oblidar que tenim cinc sentits i que tots són importants per retrobar el nostre propi tempo.
Hem de recuperar la curiositat i la connexió natural que teníem amb el nostre cos a la infància.QUI S'HI VOL APUNTAR?
Fes un Email a gasparzen@gmail.com i us posarem en contacte
PROPOSTA de TREBALL COMÚ
1. Així com vagin evolucionant aquests grups de feina, cada un dels quals decidirà per quins canals comunicar-se (Whatsapp, Telegram, Email...) i, si convé, elegirà una persona que pugui coordinar.
2. Posteriorment, a partir de les tasques i els projectes engegats, les anàlisis i conclusions es posarien en coneixement de tota la sangha i s'en faria difusió.
3. També es podran suggerir la realització de conferències, concerts, visites a exposicions, lectures, eixides a la naturalesa, tallers creatius, jornades d'estudi. Tan bon punt hi hagi aquests desenvolupaments o propostes de trobada definits, es decidirà lloc i data per dur-les a terme i tots els detall de l'organització.
4. Gràcies infinites per mantenir aquesta ACTITUD SANGHA...
GASSHO PROFUND I AGRAÏT
🙏