dimarts, 27 de febrer del 2024

Sesshin de febrer (Mallorca): Comunió total amb l’Univers

 




‘La vida del teu Amor, que tot ho abraça,
l’amor de la teva saviesa, que tot ho inclou’
Kasar Devi Asharam








El Sesshin dut a terme aquests dies a Son Bono, a l’entorn perifèric de la Ciutat de Mallorques, ha estat una comunió total amb l’Univers, participada per 46 persones que han conformat la sangha illenca.

L’exigència de la pràctica, amb la intensitat plena de quatre jorns de sol a sol, es veu àmpliament recompensada per la transmissió de la saviesa de la mestra Berta Meneses. De fet, ella ha fet i fa un esforç enorme per no deixar erm el compromís d’acompanyar-nos en el camí del Zen.

Un camí que l’ha feta retornar a uns teishos memorables del Mumonkan per oferir-nos els ensenyaments d’aquest aplec de koans coneguts també per 'La barrera sense porta’.


El Mumonkan aplega els poemes i els comentaris del Mestre zen Mumon i ha estat utilitzat  als monestirs zen, des de fa més de set segles, per preparar els monjos. Ara i avui, la proposta segueix tenint la frescor i la força que van propiciar que es convertís en un poderós manual d'alliberament utilitzat pels practicants de zen com a porta (sense porta) a la il·luminació.


Les celebracions


Les celebracions dels horabaixes mallorquins també han tengut aquella aura especial, íntima, que convida a posar en comú i compartir el més essencial de l’existència: la fraternitat. 

En els texts que ens enllesteix la mestra a tall de comentari hem pogut llegir: 

‘Cal aprendre a discernir en totes les situacions de la vida. Però hem de ser conscients que ningú no posseeix la veritat absoluta, necessitem reconèixer, amb tota lucidesa i humilitat, que la manera humana de conèixer és necessàriament relativa, perquè som éssers limitats en la nostra condició espai temporal i només podem veure la realitat des d'una perspectiva limitada. 

Aquesta humilitat ens permet conviure respectuosament amb la diferència.


Això significa que la nostra aproximació a la realitat mai no pot ser immediata, sinó que és necessàriament filtrada pel paradigma -filtre o idioma cultural- que portem incorporat. Aquest senzill reconeixement ens fa més humils i ens permet conviure en el respecte.

La pràctica ens permet fer realitat en el nostre viure quotidià que som absolutament iguals en la nostra essència búdica o divina i, alhora, absolutament diferents en la nostra forma.  

Així, si alguna cosa podem assegurar, és el saber que som diferents i també la importància del treball a realitzar per sentir-nos que som Un amb el Tot.’


Els comentaris, el Dharma


En un altre comentari ens ha deixat escrit aquest pom de veritats:

'El que respon al nostre anhel profund no és fora de nosaltres ni pot ser aconseguit per la ment. En siguem o no conscients, la veritat és que anhelam el que ja som, i el camí per descobrir-ho passa pel silenci de la ment, per la mirada profunda al nostre interior, per posar llum a la nostra consciència.

La ment únicament ens pot mostrar objectes externs o interns, materials o mentals, coses o creences, és com un dit que assenyala la llum de la lluna, però que mai no serà la lluna mateixa, sempre serà radicalment incapaç de transcendir el món fenomènic. 

Sabem que el camí de la meditació, quan ens hi comprometem sincerament, ens conduirà a la veritat del que som.

Només l'entrenament al silenci del cos, el silenci de les emocions, el silenci del pensament... obre davant nostre una altra manera de veure, una nova percepció de la realitat que anomenam saviesa. 

La veritable saviesa no és entendre alguna cosa mentalment, la saviesa és comprensió i amor. És experimentar de manera directa i evident la profunda realitat de l'Ésser que som. 

Aquest misteri íntim i sagrat de nosaltres mateixos. ‘Això que no té nom' diu Gregori de Niça i que és, justament, el que som…'


Les imatges subtils i profundes


Per arrodonir aquestes línies, entreteixides a l’ombra de la magistral saviesa, hem triat les imatges que els bons amics de la Sangha mallorquina han enregistrat de la senzillesa del casal jesuític, elevat al turó de Gènova, al ponent de la bella i cosmopolita Ciutat de Palma. 

Delicadament subtils i incomparablement profundes, les imatges retratades dels ikebanes, que ens han alegrat la vista i aromatitzat els ambients. 

I també els retrats dels racons amagats que palesen presències i absències, embolcallades per la circumferència que clou i tanca l’esfera infinita de l’amor, la saviesa i la compassió.

Hem triat per tancar aquesta entrada al nostre bloc, un poema adaptat per la mestra basat en un text dels Upanixad, el títol del qual és ‘L’altra riba'.

Els Upanixad, literalment: 'assegut a prop del mestre per sentir els seus ensenyaments', són una sèrie d'antics texts indis, escrits principalment entre els segles VIII i IV aC, que constitueixen els ensenyaments bàsics del Vedanta, una síntesi doctrinal fonamentada en la recerca de la naturalesa profunda de l'existència, de caràcter místic i esotèric. 

Au idò, des del més profund del cor...



L'ALTRA RIBA


Tu, l'inefable 

que els Mestres experimentaren 

en les profunditats de si mateixos, 

més pregones que els seus pensaments 

i que tots els seus desitjos, 

en la soledat existencial de l'Ésser.


Ésser insondable, que ressona 

amb la remor de les fulles 

que mormolen sota el vent. 

Silenci que bruela en el torrent impetuós 

i en el murmuri dolcíssim del riu 

que avança tranquil vers la mar.


Dansa Sagrada dels astres 

a través de l'espai 

que brunz en el nucli de l'àtom.


Tu, el qui canta 

en la piuladissa dels ocells 

i que udola 

en el crit salvatge de les feres.


Ritme etern del plor 

i del somriure dels homes, 

que vibra 

en llurs pensaments i desitjos.


Paraula de llurs paraules de guerra, 

d'amor i de tants afers.


Presència amagada, 

que en fluir constitueix el temps 

i la història. 

Essència que s'endinsa en el temps 

i forma la immensitat.


Llum que brilla 

en un recer de l'espai 

i en un punt del temps 

amb plenitud indivisible.


Crida externa 

a l'Ésser de cada ésser. 

Plenitud en l'instant fugisser 

de cada acte.


Comunió total amb l'Univers, 

veritat profunda, amagada i revelada 

que estima i resta per sempre...'



Veure totes les fotos (+)











‘Jo som el camí, la veritat i la vida’
Jesús de Natzaret

🙏