diumenge, 8 de juny del 2014

CRÒNICA DE LA FESTA DE FI DE CURS DE LA "SANGHA"



L'1 de juny del 2014 tota la sangha i els amics de la Casa d'Espiritualitat ens varem trobar per Celebrar la festa de Fi de Curs que enguany ha ampliat els seus horitzons, ja que per una banda és la celebració que hem fet cada any quan s’atansa l’estiu i la gent comença a dispersar-se i per l’altra volíem que aquest any tingués un aire completament diferent, un aire Africà.
La festa ha reunit els ingredients més característics de la Fundació que són alhora l'Esperit de la Casa: meditació, música, celebració i acció social, en un ambient d’alegria i germanor.
L’acte començava a les 10 del matí, però ja des de la tarda anterior i a primera hora del matí els artesans preparaven les parades del "mercadillo" i els joves artistes Duna i Marcel muntaven la seva obra de fi d'estudis de Belles Arts "OMETEOTL"  que significa dualitat sagrada entre el ying i el yang.

Els jardins de la casa i el meravellós dia que va lluir amb veritable esplendor van constituir un escenari ideal per a celebrar aquesta meravellosa jornada.
La Festa estava organitzada amb una gran varietat d'actes de diferent tipus marcadament africans:
A les 10 de matí Meditació, tots els matiners van arribar disposats a celebrar la festa des d’allò més veritable per nosaltres, el zazen. Després de dues sentades i les recitacions corresponents, sortien al jardí il·luminats i meravellats dels colors que omplien tots els espais. Mai hem tingut tan clara la vivència d’interrelació entre tots. Persones, Natura, objectes de regal, els núvols, el sol, i totes les sensacions i vivències que es desvetllaven en nosaltres. 
11:00     Obertura del Mercat de venta d'objectes africans. Realment era impressionant la quantitat de collarets, penjolls, arracades, bosses, mantells, cobrellits .... tota una venda d'objectes que durant molts mesos, Sole, Gloria, Ana Mª, Petra ... , i molts més col·laboradors de la Casa han anat dissenyant i muntant amb el millor estil; res a envejar a les Ruiz de la Prada, Tous... Crec que tots els participants han col·laborat i llueixen aquests adreços solidaris. 

11:00     Presentació Associació "Mar endins"
Durant una hora Montserrat Caus ens va fer sentir la importància del veritable servei, el que s'apropa als altres sabent que som u, sense separacions ni diferències. Un gest on, integrar a tots els nivells als africans de Gana que viuen al seu poble, Sant Andreu de la Barca, solitaris i perduts, implica obrir el cor i les oportunitats que facin possible la integració, és a dir un lloc digne per viure, l'aprenentatge de la llengua i la cultura, el conèixer el país i les seves tradicions ... el cercar ser oficialment reconeguts (tenir els papers), un seguit de petites-grans accions que ens lliguen i fan sentir-nos d'una mateixa família.  Això és anar més enllà dels nostres esquemes, això és obrir fronteres i remar "Mar endins"
A continuació i durant quasi tota la jornada aquest nois amb els seus tambors ens van animar amb el seus ritmes africans. La música de percussió la porten a l'ànima, crec que és el ritme de la Terra Africana.



 12:30     Activitats de l' ASSOCACIÓ DAHIRA JAZBUL XULOB. Aquesta associació va donar un nou color de l'Àfrica, el Senegal. Un representant del grup ens va fer una xerrada explicant les finalitats de la seva associació: integració dels senegalesos, ajudes de tipus jurídics, tenir cura de la seva espiritualitat sufí, promoure una cultura de Pau i de la cohesió social.  Sentim que ens diu "es precís sumar identitats, tots som diversos però no estranys, hem de deixar de sentir-nos emigrants". Les seves paraules van desgranant veritables valors socials i espirituals, per més informació podeu veure els vídeos que van filmar, i tenim penjats a youtube http://www.youtube.com/watch?v=u1EqlUfEoKY
Després de la conferència ens van oferir un recitat de poemes cantats segons la seva tradició de poesia sufí, "un zikr baye Faal"  http://www.youtube.com/watch?v=dRykPAvVey0  http://www.youtube.com/watch?v=Qqamt7wAXIg
L’experiència de veritable fe es mostrava en  els seus cants rítmics, i ens van transportar a un silenci interior on la pau del cor vibrava amb l’energia de les seves veus. 

 13:30  Música  i  Dansa  Etíop. Dues noies encantadores Lydia i Winie, van fer una dansa del seu país Etiòpia. Aquestes noies que ara tenen 15 i 16 anys van ser adoptades quan en tenien 9 i 10 per dues famílies catalanes conscients de que en el seu procés d'inculturació i integració al nostre país, no han d’oblidar les seves arrels culturals, llengua, dansa, costums...
La dansa que ens van oferir estava plena de bellesa, amb un ritme quasi impossible, i amb una estètica de vestuari molt elegant. 

 

Desprès de dinar un altre noi també Etíop, Haile de 18 anys, ens va explicar tot el seu procés d'adaptació i integració, des de el 10 anys quan va arribar un mes de maig a Barcelona.
Molt interessant la seva experiència dels valors que ell vivia tant diferents: el gran respecte pels majors, l’agraïment per tot, pels detalls més petits, la voluntat clara d’aprendre, de saber comunicar-se en català el més aviat possible... tot va començar compartint amb altres nens les colònies d'estiu. Ara ja fa 1r de Sociologia a la Universitat i mostra la seva clara vocació de treballar en Cooperació Internacional.


14:15 Dinar Solidari.  Compartint les aportacions culinàries  de molts de la sangha i un tast de cuina Etíop feta pel restaurant Addis Abeba de Sants.
Extraordinària filera de self-service amb més de 100 persones, taules perfectament organitzades pel Jesús Vicens i la Sole amb múltiples ajudants ens mostraven els  més excel·lents sabors de la cuina multicultural: des de les faves catalanes, púdings, arròs, croquetes, truites de diferents estils, fins humus diversos, .... dels menjars marroquins i per suposat el típic crep etíop amb diversitat de farcits. També hi van haver dolços i el famós pastís de xocolata de la Lluïsa.
Era una meravella veure els cercles de comensals omplint els espais de sol i ombra del jardí, tot en un ambient festiu acompanyat del ritme dels tambors.

Una estona de sobretaula, el compartir amb el Haile, i desprès el Te amb menta típic del Marroc que la Caterina va fer i va haver de repetir perquè no en teníem prou, a causa de la addicció que ens va crear.

17:30    Conferència: Una experiència a Sud Sudan de professors de diferents congregacions del mòn. Luz Enith religiosa filipense ens ha donat amb claredat i sensibilitat una conferència il·lustrada amb imatges, que ens ha fet sentir la realitat, política, social, i econòmica del país de Sudan Sud. Hem sentit la situació difícil d'un país en conflictes continus, amb dificultats d’aigua, de menjar i de cultura, i alhora amb una gran capacitat de resiliència, on els nens, els joves i les dones, donen mostres de fortalesa i alegria en mig de situacions realment conflictives. Una experiència de cinc anys de professora de professors, on els estudiants amb pocs recursos es mostren agraïts i meravellats davant coneixements  com el sistema solar, o la cèl·lula, o l’àtom...
Ens afirma que ha aprés més que el que ha ensenyat. En condicions no sempre fàcils amb una convivència entre grups de professors de diferents països amb Universitats improvisades i ambulants. Així han fet els estudis molts sudanesos acabant magisteri o infermeria.
El seu compartir, amb unes imatges precioses, ens ha fet adonar de molts valors que ens agradaria mantenir vius en el nostre món.
Part dels diners recollits a la Jornada seran per començar a fer bossa per poder subvencionar la construcció d'un pou d'aigua a Sudan Sud. Els altres es reparteixen pels col·lectius participants.
 

També Celia de Guinea Equatorial ens comunicava que els problemes d'Àfrica els generen uns governs que estan mantinguts en el poder pels interessos d'Occident. Europa i EEUU han estat i continuen sent els gran espoliadors d’Àfrica.

19:45   Concert de MÛ   Amb una estona de retard, hem participat en un Concert que ha estat un veritable "Cant de l'Ànima". El músic i cantant Mû, porta en si i ens mostra tota la riquesa musical que habita la seva terra natal, Guinea Bissau. El seu interès per la música tradicional Balanta l’ha portat a interpretar aquest cant amb l'instrument típic “el simbi”. Així va començar el concert, una música i un cant entranyable. A la segona part ha estat acompanyat al piano o la percussió per la Nuria Reboreda.
Aquesta alternança entre el silenci i el compartir, les conferències i la música, l'art i la dansa, han fet possible una Festa de fi de curs inoblidable.    

Volem acabar dient que va ser una jornada enriquidora, tant pels amfitrions com pels col·laboradors i visitants. Però ha estat l'entusiasme, la participació, la coordinació dels diferents talents de cada un/a que han fet possible aquesta magnífica experiència. Desprès d'aquest dia de solidaritat i cohesió social, podem pensar en organitzar qualsevol dels nostres mes utòpics somnis que segur que funcionaran.
Donar les gràcies a tots, i un cop més fer extensiu el nostre agraïment a totes i cada una de les persones i associacions. Una trobada que ens agradarà repetir si, tal com desitgem il·lusionats, la sangha  i els amics de la Casa continuem fent-se grans dia a dia.