diumenge, 13 de març del 2022

Crònica Curs d’Introducció a la Meditació Zen a Hostalets de Balenyà.

Dissabte dia 12 de març de 2022.

 

El passat dissabte dia 12 de març es va dur a terme el Curs d’Introducció a la Meditació Zen, a la Casa d’Espiritualitat Marc Castanyer d’Hostalets de Balenyà, organitzat pel zenkai d’Osona i impartit per Miquel Isanta.

El dia es va presentar plujós del matí al vespre, una circumstància que d’alguna manera afavoria l’exercici de la introspecció. Per altra banda, obligava a posar en funcionament el joc de cintura i la capacitat d’improvisació de les organitzadores del curs, adaptant el Samu a les circumstàncies, ja que no es podia sortir al jardí, i tampoc es podia anar a la casa gran, degut a que hi havia un altra grup.

Ens vàrem reunir 24 persones, 11 de les quals participaven per primera vegada en un curs d’introducció.

De les 9:30h a les 10:00, instruïm al nous en els elements essencials a nivell operatiu de la pràctica del Zen; el Gassho, les diferents postures, l’actitud, el silenci, el kinhin, el kyosaku, i també hem començat a introduir l’ensenyament del ritual del Sanpai, per tal que quan les persones assisteixen al seu primer sesshin ja l’hagin après.

Al llarg de la jornada que s’allargarà fins passades les 20:00h, haurem fet 10 assegudes pels nous i 11 pels antics, dues xerrades d’una hora cadascuna, una pel matí i una per la tarda, una estona de Samu, i també de passeig meditatiu pels nous. 

"Henzan"    Pinus Kuromatsu, Pi negre japonès. 

Des de les primeres assegudes es percep en el Zendo un silenci profund, una actitud seriosa i compromesa, que es farà palesa al llarg de tot el dia. 

Ressaltar les interessants preguntes que van sorgir en el col·loqui del final de la jornada: 

 “Si en l’etapa de la orientació canvien els gustos i canvien les amistats.....em fa por que hagi de perdre les meves amistats...és així?” 

Va ser molt curiós perquè les respostes van ser corals de diferents persones antigues que cadascuna aportava la seva experiència, experiències de més de 20 anys de pràctica de zen, i totes es complementaven i enriquien, coincidint que el que aporta la pràctica és un equilibri i una adequació a les circumstàncies de cada moment. 

I va ser en aquest espai en el que es va ressaltar la qualitat i la profunditat del silenci que es va respirar tant en el Zendo com en tots els espais al llarg de la jornada. 

Agrair en nom de tots els que hi vam participar la impecable i delicada organització i atenció de les responsables del grup d’Osona. 

Participants en la introducció del dia 12 de març de 2022