dijous, 21 de setembre del 2023

ACTITUD SANGHA. 'Mira amb compassió'





'No hi ha camí cap a la felicitat, la felicitat és el camí...'
Thit Nath Han




De Pepi Broncano. VIDA SENZILLA

La nostra companya Maria Josep Broncano, 'Pepi', ens fa arribar aquesta proposta per prendre part a l'apartat de VIDA SENZILLA. Diu així:

'Em plau adjuntar un text que he redescobert en una vella llibreta. Va ser amb motiu de la visita que va fer el mestre Thit Nath Han a Barcelona, que es van allotjar a la Casa d’Espiritualitat de Sant Felip Neri amb els seus monjos. De fet, allà, al primer pis davant del menjador hi ha penjat una làmina que va regalar el mestre a la casa que posa ‘Mira con compasión’.

L'envio perquè vaig dir que estava interessada en el tema de Vida senzilla i, encara que pot ser la qüestió de la respiració es molt mes àmplia i transversal, he pensat que podria ser una bona manera de començar aquest apartat…


La respiració conscient


Aquests dies he trobat les anotacions que vaig realitzar el dia de la visita a Barcelona del mestre Thich Nhat Hanh i dels seus monjos a Barcelona i que es van allotjar a la Casa d’Espiritualitat Sant Felip Neri (9 de maig de 2014). 

La seva xerrada portava per títol: ‘L’art de viure conscient’ i transmet de manera molt senzilla la importància de la respiració conscient. Desitjo que us inspiri!

Inspirar… Expirar…

Simplement respira, ESTÀS VIU.

Inspiro i sé que estic viu, i estar viu és quelcom meravellós. És un miracle.

En la inspiració em sento viu

En l’expiració celebro la vida.



És agradable saber que tenim un cos (quan passem 2 hores, o més, davant de l’ordinador t’oblides del teu cos).

SER CONSCIENT DEL COS. Amb ell ens posem en contacte amb tots el nostres avantpassats i la natura.



En la inspiració sento que tinc un cos

En l’expiració el meu cos és una meravella.


En la RESPIRACIÓ CONSCIENT ets conscient del teu cos, estàs en el moment present i et dones conta de tot el que t’envolta.


En la inspiració sóc conscient del meu cos

En l’expiració allibero la tensió del meu cos.


La RESPIRACIÓ CONSCIENT és ENERGÍA DE CONSCIENCIA. Acull el dolor, el patiment. És com una mare que acull el seu bebè.

En la RESPIRACIÓ CONSCIENT estàs en la PLENA CONSCIÉNCIA, del beure, del respirar, del dolor, de l’alegria…

La PLENA CONSCIÈNCIA del patiment ens ajuda a patir menys.

Tenim por de la RESPIRACIÓ CONSCIENT, perquè tenim por del dolor que tenim dins nostre. 

La RESPIRACIÓ CONSCIENT i la PLENA CONSCIÈNCIA generen l’ENERGIA DE LA COMPASSIÓ que té la capacitat de guarir-nos. Hem de permetre que emergeixi l’energia de la compassió per curar.

Combina la inspiració i l’expiració amb les teves passes. Posa en contacte els teus peus amb la terra, en l’AQUI I ARA. La vida tan sols és ARA.

RESPIRACIÓ CONSCIENT i CAMINAR CONSCIENT per estar en contacte amb les meravelles de la vida que ens nodreixen.


Cada passa pot ser sanadora

Cada passa pot ser nodridora

Cada passa pot ser alliberadora


Practica en la vida quotidiana: mentre fas cua al supermercat, mentre dines… pots respirar conscientment i generar l’energia que ens permet estar alegres, tot recuperant la nostra espontaneïtat i bellesa de ser tal qual. I que no és només per estar bé nosaltres sinó per als que estimem. Perquè sinó QUE OFEREIXES ALS ALTRES? Has de ser PRESÈNCIA DE QUALITAT.


És important:


  • Comprendre el nostre propi patiment, que reflecteix el patiment dels nostres pares i els nostres avantpassats. Reconèixer el dolor en el nostre interior activa la energia de la comprensió i compassió i ens ajuda a entendre el patiment de l’altra persona. Normalment, pensem que el patiment ens ve de fora.
  • Reconèixer el patiment dels altres. L’altra persona potser no sap com manejar el seu patiment i és víctima d’ell.
  • Practicar l’escolta conscient. Amb atenció plena pots escoltar profundament i fer que el patiment de l’altra persona disminueixi.
  • Practicar la comunicació amorosa. Pots dir: ‘reconec el teu patiment’, ‘reconec les teves dificultats’, ‘sé que pateixes i per això estic aquí, al teu costat…'
  • La pràctica contínua de la respiració conscient ajuda a viure en el moment present, a ser presència conscient i a reconèixer la presència de l’altra persona que, a vegades, no se n'adona que és estimada. Llavors esdevenen reals els següents mantres:


‘ESTIC AQUÍ PER TU’

‘ESTIMAT, SÉ QUE ESTÀS AQUÍ I SOC MOLT FELIÇ’


Moltíssimes gràcies a Pepi Broncano per la seva proposició, tan bellament i profundament escrita, i per la seva voluntat de participar a l’Actitud Sangha a l’apartat de VIDA SENZILLA.


Les 6 POTES DE L'ACTITUD SANGHA


Tan sols recordar-vos que, seguint els suggeriments de la mestra Berta Meneses i de membres de la Sangha, us convidem a participar-hi.

Per això, hem repetit la informació sobre Les 6 POTES DE L'ACTITUD SANGHA (+), per dinamitzar la participació activa i fer els grups de treball escollits per cada una de nosaltres.

Heu de fer arribar la vostra tria a l’Email: gasparzen@gmail.com i us posarem en contacte, en privat, amb els membres de la sangha que també volen participar de la ‘pota’ que hàgiu escollit.


Llibertat i endavant. Siaiu qui sou! 

🌹🙏🌹