divendres, 6 d’octubre del 2023

ACTITUD SANGHA. Alimentació macrobiòtica





'ETS EL QUE MENGES. Menjar saludable no és difícil, però de vegades ens perdem entre tantes dades i dietes de moda. No cal aprendre cada nou estudi nutricional; probablement ens serviria més aturar-nos i pensar una mica.'

George Oshawa



Ens escriu avui el company Josep Fourcade, de la Sangha de Girona, sempre adient, precís, savi i encertat. Mil gràcies! 


ACTITUD SANGHA. Alimentació macrobiòtica


'És un plaer sempre llegir les activitats de les sanghes i ara aquesta oportuna ACTITUD SANGHA. 

Seguint el fil de la companya Xunxo Cortés, de la Sangha de Mallorca, i sense disposar de la veritat absoluta, i només des de la meva humil i experimentada realitat, voldria afegir i recomenar, una forma més d’un inici de canvi. 


Tot amb l'esperança de millorar aquest món, sempre des del nostre centre i sempre desde la nostra actitud, començant per allò que mengem i el perquè ho mengem.



El Zen macrobiòtic de George Oshawa



Des de fa uns anys pràctico l’alimentació macrobiòtica, de la mà de un dels cuiners de Cuisine et Santé de Sant Gaudens a França. L'iniciador d'aquesta pràctica alimentària la va promoure a França George Oshawa, que amb el temps la va transmetre als seus seguidors.


La pràctica macrobiòtica no és tan sols una forma d'alimentar-se sinó també d'atendre la nostra salut. És basa en uns principis filosòfics i físics orientals el Yin i el Yang, que afecten a tot l'Univers, el que Som i el que mengem.


Si ho concretem en aliments podríem, simplificant-ho molt, parlar de nivells de Sodi i Potassi i del seu equilibri necessari per millorar i mantenir una bona salut.


Una alimentació macrobiòtica a més d’implicar un consum ecològic i de proximitat, també ens ajuda a millorar els nostres nivells de glucèmia, tensió arterial i altres enfermetats. La meva experiència personal i els seus resultats els tinc molt presents actualment. 


Per altra banda, hi ha la concepció d’utilitat dels aliments i de la compensació entre ells,  si cal,  en el cas de seguir una alimentació diguem-li ‘normal’. Tot i que els canvis més radicals en el nostre organisme els sentim quan seguim la línia bàsica de cereals, llegums, i algunes hortalisses. 


Hi ha prous llibres sobre alimentació macrobiòtica de George Oshawa i René Levy, que us poden ajudar a crear els menús diaris per cuidar-nos i per, des de nosaltres, ajudar a millorar la salut general i, a poc a poc, com la pràctica meditativa, retrobar-nos amb el que som.





Nituke


Em plau, a títol d’exemple, proposar-vos la recepta del Nituke. Ho prepararem per a 3 persones i servit d'acompanyament...'


Ingredients

  • 1 ceba gran
  • 1 nap o uns 6 raves
  • 2 pastanagues
  • 250 – 300 grs. de bròquil o coliflor
  • 2 cullarades d'oli d'oliva
  • cullarades de salsa de soja orgànica
  • 2 fulles de llorer
  • cullarada de gingebre fresc ratllat


Preparació


Pinzella una cassola amb l'oli. 

Disposa les verdures en el següent ordre: primer, la ceba tallada en mitjallunes; després, el nap en diagonals finites i les pastanagues en palets. 

Continuar amb les flors del bròquil, que les col·loquem senceres si són petites, o tallades a meitats, si són grans (la tija més gruixuda del bròquil es pot fer servir en un guisat o una sopa). 


Intercalar entre les capes dels vegetals, el gingebre ratllat i les fulles de llorer.


Tapar i cuinar a foc baix uns 25 minuts. Si la cassola no és de fons gruixut, utilitzeu difusor de calor.


Quan faltin 3 minuts per finalitzar la cocció, incorporeu-hi la salsa de soja.


I llest per nyam-nyam. 


Bon profit!




Si vols fer-nos arribar la teva proposta, projecte, idea o suggeriment a ACTITUD SANGHA, pots fer un correu a gasparzen@gmail.com





'Aprèn a viure feliç sense fatiga i sense malaltia, a tenir una gana veritable i autèntica, a dormir bé, a tenir una memòria infal·lible, a estar sempre de bon humor, a actuar amb rapidesa i, finalment, a no caminar justificant-te i inventant excuses . I decideix, com Ohsawa, canviar el teu destí. Perquè, com ell deia, 'tens el poder de crear una nova civilització o bé l'infern sobre la Terra'.







Salut, bons aliments i gassho profund

🙏