dilluns, 27 de desembre del 2021

 Meditació Zen en el claustre del Monestir de Pedralbes de Barcelona.

De continuïtat amb les trobades periòdiques de meditació Zen que s’han anat  duent a terme en el claustre del Monestir de Pedralbes, i coincidint amb l’exposició de Ôtagaki Rengetsu, s’han programat noves trobades de meditació pels mesos de març i abril. 

Trobades amb l’esperit de la monja budista Ôtagaki Rengetsu, a les que esteu tots convidats.

 
              Meditació la Lluna de Lotus

Veig la flor de cirerer;

Oh!  com l'envejo!

D'acord amb sa natura,

un cop oberta,

tota ella esponerosa

cau la flor de seguida. 

Rengetsu

 

 

Pels japonesos, la flor del cirerer és símbol de la naturalesa transitòria de la vida, bella però efímera.  L’Hanami, la contemplació de les flors de cirerer a l’iniciï de la primavera, celebra la bellesa de la vida i al mateix temps la tristesa per la seva fugacitat. La meditació zen ens convida a apreciar l'incessant cicle de vida i mort: la florida a la primavera, la verdor de l'estiu, les fulles vermelles a la tardor i la nuesa de les branques a l'hivern, any rere any. Sota la llum de la lluna, en el trànsit de l’hivern a la primavera, la veu poètica d’Otagaki Rengetsu ens convida a viure la contemplació del  claustre com  experiència de la impermanència i del buit (sunyata) de tots els fenòmens. L’obertura al silenci  del zazen , el cant de les sutres recitades en la seva llengua, i el so  de la flauta de shakuhachi ens obre a una percepció nova d’aquesta Realitat . La presència de l’Esperit que habita en l’aquí i l’ara de cada moment i que es fa manifestació clara dins l’àmbit del monestir. 

Professores: Berta Meneses, religiosa filipense i mestra Zen, i Carina Mora, coordinadora de l’Àrea d’Espiritualitat de la Casa Sant Felip Neri.

Data: dimecres 2, 9, 23 i 30 de març.

Horari: de 19.30 a 21 h

Preu: 4 €

Imprescindible reserva prèvia. Aforament limitat

Observacions: cal dur roba i calçat còmodes.

 ****************

El monestir de Pedralbes presenta la primera exposició de Rengetsu celebrada a Europa, i dona a conèixer, així a la ciutat i al país, la vida i l’obra extraordinària d’una de les grans poetes i artistes del Japó.

Exposició de Ōtagaki Rengetsu, (Lluna de lotus) 


Ōtagaki Rengetsu, monja budista, mestra d’arts marcials, poeta, cal·lígrafa, ceramista i pintora, és segurament una de les dones amb més talent creatiu del Japó del segle XIX. Adoptada en néixer l’any 1791, i batejada amb el nom de Nobu, va tenir una sòlida formació en el camp de les arts i una joventut marcada pel patiment familiar. Així, després de viure la tràgica pèrdua dels seus dos marits i de quatre fills, als 33 anys va renunciar a la vida secular per abraçar plenament el budisme. Va ser aleshores quan va adoptar el nom de Rengetsu, literalment ‘Lluna de Lotus’, per viure la impermanència del món des de l’espiritualitat i l’experiència artística.

 


 

 

 

 

"Al meu estatge 
altre conhort no hi trobo
sinó el que em donen
una lluna emboirada
i aquests arbres en flor"
Rengetsu

 

"Aquí s'amaguen 

els rossinyols que més estimo?

m'agradaria veure'ls

a les flors de les pruneres

que envolten casa meva"

Rengetsu






 Activitats al voltant de l'exposició de Rengetsu


 Podeu trobar tota la informació relacionada, així com el dossier de premsa de l'exposició a:

https://www.monestirpedralbes.barcelona/ca/activitats/visites-comentades/lluna-de-lotus