dimecres, 23 de novembre del 2022

Recital solidari ‘Els clàssics’ a benefici de Talnique

  

'Sentim que la Veritat de l'Univers és més prop de la poesia que de la ciència'

Joan Mascaró i Fornés


Recital solidari ‘Els clàssics’ a benefici de Talnique

15 de DESEMBRE, 19.00h

FUNDACIÓ SA NOSTRA PALMA (MALLORCA)
L’Escola Sânbo Zen Mallorca organitza aquest recital de poesia i música, a partir dels clàssics de la poesia grega, tot a benefici de les Obres Socials que duen a terme la Fundació Valors Humans i l’Associació Dana Paramita.


El recital tendrà lloc el proper dijous, 15 de desembre, a partir de les 19.00h, a la seu de la Fundació SA NOSTRA, al carrer de la Concepció, núm. 12 de Palma.


El cost de l’entrada solidària serà de només 10 euros i, amb el mateix objectiu d’ajut  també es poden fer donatius a la Fila O: 


IBAN: ES54 0081 1583 7600 0105 7014


Músic i recitadors


Andreu Riera, Miquel Mestre, Llucia Serra, 
Maria Magdalena Gelabert 
i Gaspar Caballero

La proposta de recital s’ha estructurat en dues parts: una primera part, en la qual Miquel Mestre i Gaspar Caballero, dues veus artanenques, seran els encarregats d'oferir-nos un tast d'Homer. Posteriorment, una veu eivissenca, la de Llucia Serra i una de manacorina, la de Maria Magdalena Gelabert, vos oferiran una selecció de la poesia de Safo

Al final, les veus i els poetes s’alternaran entre els quatre rapsodes. Mentre que l'acompanyament musical anirà a càrrec de l’excel·lent concertista de piano i professor del Conservatori Superior de les Illes Balears, Andreu Riera Gomila.Per què els clàssics són tan vigents?


Perquè representen la maduresa o un moment culminant dins una literatura, dins un art, etc., i són considerats un model digne d’imitació. 


Els clàssics són importants perquè són referents comuns que compartim i impregnen la nostra vida en forma de versions i reproduccions dels mateixos models i estils: la por, el dolor, la mort, l’enveja, l’ambició de poder…


Pel que fa a Safo, la llengua de la qual fou la de Lesbos, representa la lírica monòdica, una poesia que, acompanyada amb la lira o la cítara, serveix al poeta per a expressar tots els sentiments. Safo també feu notables innovacions en la mètrica; i, nascuda al segle VI a la mateixa Lesbos, fou la manifestació més reeixida de la poesia amorosa.


En canvi, Homer, en la poesia heroica, omple el primer període del classicisme grec, però al seu costat s’han conservat els noms d’altres poetes èpics com Eumel, Arctí, Creòfil o Antímac. 

És molt probable que la poesia èpica es nodrís, al primer moment, de petits poemes en honor dels herois del passat o dels grans personatges històrics d’un passat no gaire remot. 


De fet, en el recital podrem escoltar fragments dels cants de ‘La Ilíada i l’Odissea’, els quals reflecteixen aquesta tècnica: escenes tradicionals que es repeteixen sistemàticament, amb fórmules arcaiques, comparances o passatges llargs on són narrades les victòries o les morts dels guerrers.


Un dels moments més càlids de la vetllada arribarà amb la música, selecta i deliciosa i que beu de les arrels clàssiques, que ens oferirà el pianista de Manacor Andreu Riera.


On van els ajuts?


La proposta està servida, si ens hi acompanyau fareu que les obres socials, bàsicament les centrades a Talnique (El Salvador), puguin mantenir-se i consolidar-se, després de 20 anys de feina i aportacions.


La mestra zen, Berta Meneses, impulsora d'aquests projectes solidaris ens explica el seu abast (veure +)


La població de Talnique no és només una comunitat empobrida amb escassos recursos i amb una situació social problemàtica, molt més arran dels terratrèmols de fa 20 anys. Els nens i joves de Talnique viuen en un context difícil, famílies desintegrades, abandó, violència intrafamiliar, violència social: ‘maras’ o colles de delinqüents que controlen tots els habitants.


Des de fa 14 anys tenim un programa social que permet l'accés a l'educació superior, a les diferents àrees acadèmiques a joves del municipi que destaquen per la seva bona mitjana acadèmica. Ara, ja són 24 joves els que que durant aquests anys s'han graduat amb carreres tècniques de tres anys i tenen feines dignes.

El tema més important és poder mantenir l'Escola de Primària, a hores d’ara amb molts de nins i nines sense recursos. Això implica no tan sols oferir els estudis sinó també el trasllat des de zones selvàtiques allunyades del nucli escolar, el menjar, la roba i l’acompanyament mèdic, si és el cas.


L’altra línia d’ajuts és la referida a les ‘Beques per fer estudis superiors’, que a poc a poc va consolidant-se gràcies a les aportacions que els fem arribar. 

Però també hi ha els programes per al reforç escolar, molt marginals, i tot el treball per a la prevenció de la delinqüència, entre d’altres programes que abracen i tracten la implantació de valors humanitaris.


A l’enllaç següent hi podeu trobar un resum de les actuacions dutes a terme, tot acompanyades d’imatges de les comunitats, les escoles i els infants (veure +)


Gassho profund i agraït 🙏