dijous, 18 de maig del 2023

Un concert solidari meravellós. Sanbô Zen Mallorca

 




'Cal omplir el planeta de guitarres i violins en lloc de tanta metralla. La música no té fronteres, però sí un final comú: l'amor i la rebel·lia...'

Chavela Vargas






Un concert magistral de Josep Sbert, mestre i concertista de guitarra, ha estat la fita musical i cultural que l'Escola Sanbô Zen de Mallorca ha organitzat solidàriament i en benefici de les obres socials de la Dana Paramita i la Fundació Valors Humans.

L'auditori de la Fundació Sa Nostra, sempre generosa amb les nostres propostes, fou l'escenari de l'esdeveniment que aplegà una cinquantena llarga de persones.

El programa musical fou precedit per les presentacions de l'acte des del vessant solidari a càrrec de Gaspar Caballero i de l'aspecte musical per part de Tomeu Artigues.

Així, en nom de la mestra i presidenta de Dana Paramita i vicepresidenta de la Fundació Valors Humans, Berta Meneses, es van traslladar els agraïments:

'En primer lloc, l’agraïment a tots vosaltres, per ésser aquí… 

Per acompanyar-nos i per fer costat a aquestes iniciatives de la Sanbô Zen Mallorca, l’Escola dels Tres Tresors del Zen: el Buda, la Sangha i el Dharma… Una iniciativa també de la Dana Paramita i la Fundació Valors Humans…

Gratitud, també, a la Fundació Sa Nostra i a CaixaBank, per la seva generositat i el seu suport. Amb un record especial, avui, a qui fou director gerent d’aquesta casa, Miquel Alenyar, que ens ha deixat aquesta passada matinada. Alenyar, economista i intel·lectual, també fou president de la Creu Roja i de l’Obra Cultural Balear…

Agraïments, a l’hora, al mestre de música Josep Sbert i a totes i tots els membres de la sangha, que heu col·laborat a l’hora d’enllestir aquest recital solidari.


Heu de saber que, amb el vostre acompanyament, fareu que les obres socials, bàsicament les centrades a Talnique (a la República d’El Salvador) i a l’Equador, puguin mantenir-se i consolidar-se, després de 20 anys de feina i aportacions…'


Bach i Sor

Un cop fetes les presentacions, no podia començar millor el concert. Una Suite de Johann Sebastian Bach (Alemania, 1685-1750) que ens va deixar bocabadats en sentir-la amb el càlid so de la guitarra quan hom està més avesat a la musicalitat del violoncel. 

Sbert feu un inici pausat i sigilós, per anar avançant cap a la subtilitat de la saviesa musical que atresora, després de molts anys encapçalant assajos, projectes i recitals.

Va seguir la suite una peça de Ferran Sor (Barcelona, 1778 - París, 1839). Sor fou un guitarrista i compositor espanyol conegut com el 'Beethoven de la guitarra'. De Sor, Sbert va interpretar Quatre estudis breus. Bellíssims...


Estrena de dues peces de Tomeu Artigues


Abans de la pausa, Josep Sbert
 va interpretar en estrena dues peces del nostre company de sangha i compositor musical, Tomeu Artigues: Preludi i Scherzo. 
Les ovacions del públic al final de la bella interpretació foren testimoni del gaudi que havien propiciat. 

Peces d'un marcat caràcter contemporani, amb efluvis de músiques tradicionals, imposaven el seu ritme creatiu dins un vetllada eminetment clàssica.

Aquí en teniu una mostra de les obres de T. Artigues i del mestratge interpretatiu d'Sbert.

Veure, escoltar i assaborir, clicant al vincle adjunt.





Tàrrega i Albéniz per acabar




De Francesc Tàrrega, Sbert
 va interpretar de forma magistral algunes de les composicions més originals i emblemàtiques com són: Sueño, Adelita, Estudi en Mi menor, Llàgrima o Caprici Àrab...

Isaac Albéniz, tot i ser un virtuós compositor de piano, també va compondre música per a altres instruments. Així, d'Albéniz vam poder gaudir dels sons de Rumores de la caleta, Granada i Asturias, interpretats de forma virtuosa per Sbert.

Una dada curiosa d'Isaac Albéniz és que pocs dies abans de la seva mort, va anar a visitar-lo el seu gran amic i paisà Enric Granados, ambdós catalans. 

Albéniz li va demanar que li toqués alguna cosa al piano i aquest va interpretar la seva obra La maja i el Rossinyol (obra inèdita llavors), quan de sobte li va tocar la barcarola 'Mallorca', obra composta per Albéniz en un viatge que van fer tots dos a les Illes Balears. Albéniz moriria dies després...

Si voleu, podeu escoltar i gaudir d'un tast d'aquestes peces, fent clic al vincle adjunt.




Un bis de Calatayud



El regal final d'Sbert fou una peça de Bartomeu Calatayud (Palma de Mallorca, 1882–1973), que fou un compositor, professor i concertista de guitarra clàssica espanyola.

De fet, Calatayud fou un dels mestres d'Sbert.

Moruna fou la peça escollida per cloure aquest Recital Solidari a benefici de les obres socials de la Fundació Valors Humans i de Dana Paramita. 

La recaptació final supera els 750 euros, que podran beneficiar a les famílies i als joves estudiants de Talnique.








'La música, quan s'interpreta des de l'ànima, pot ser escoltada per tot l'univers'
Lao Tse

🙏