El 19 i 20 d’abril la Fundació Valors Humans de la comunitat Filipense de Barcelona organitza un simposi titulat La màgia dels sentits. Dues jornades “per desvetllar l’ull de la percepció en la vida quotidiana”, com a instrument “per obrir-se a la realitat i veure el món invisible en el visible”.
Els sentits, explica la religiosa filipense i coordinadora del Simposi, Berta Meneses, “són els òrgans que tenim de percepció i per tant la màgia dels sentits és de quina manera percebem la realitat”. Hi ha molts nivells en la percepció, assegura, i les portes d’entrada a la percepció són els sentits.
Cal preguntar-se sovint, reconeix, si la manera en què percebem la realitat “és superficial, d’aparença”, o si per contra els nostres sentits “perceben la totalitat del que hi ha al món”.
El món visible i l’invisible estan presents en la nostra percepció quotidiana. Hi ha moments en la vida de tothom en què apareix alguna cosa de misteri, “un moment en què s’obre una esquerda que ens permet veure més enllà del límit, del que apareix”.
Els sentits, recorda, “són les portes per obrir justament aquesta esquerda per on entra el misteri”. La nostra percepció d’això, però, és, afirma, “subtil, efímera”, perquè l’home viu aclaparat “per l’aparença, per allò que hi ha en primer terme”. I els sentits són, insisteix, “la porta per accedir al misteri”.
En l’espiritualitat que difon i creu la comunitat filipense es parla de sis sentits, “perquè incloem també el sentit del pensament racional”.
Hi ha encara, però, un setè sentit, “aquell que s’endinsa en la profunditat, en l’àmbit que anomenem la font original de l’ésser”. Estem avesats a anar a fons o a quedar-nos a la superfície?, es qüestiona la religiosa. El Simposi que proposa la Fundació el 19 i 20 d’abril va justament cap a aquesta pregunta.
És per aquest motiu que el Simposi compta amb ponències diverses sobre l’art d’escoltar, sobre com la natura crea els olors, sobre la neurobiologia, o sobre Thomas Merton i la seva mirada a través de la fotografia.“Adonar-nos que els diferents òrgans que tenim es poden apropar a ser fonts de l’esperit i des d’allà podem conèixer d’una altra manera la realitat i l’univers sencer és justament la màgia”.
Aquesta és la màgia, afirma Meneses, “desvetllar i comprendre el món, amb una mirada més contemplativa”.
Vivim sovint estones de recolliment, “de vida interior que anomenem”, reconeix Meneses, però la vida ordinària ocupa moltes hores de la nostra vida.El món actual, explica, necessita consciència i percepció, “perquè no és solament un actiu per a una pràctica espiritual sinó també per a la vida quotidiana, perquè vivim en un món quotidià ple d’imputs que ens atabalen, ple de sorolls i de no escoltar realment”.
Crònica de GLÒRIA BARRETE publicada a CATALUNYA RELIGIÓ (+)