dimarts, 1 d’octubre del 2024

Exposició: ‘El Càntic Espiritual’ de Julio León

 



'La noche sosegada,
en par de los levantes de la aurora,
la música callada,
la soledad sonora,
la cena, que recrea y enamora...'








Aquesta exposició, que tendrà lloc a la Casa d’Espiritualitat de Sant Felip Neri de Barcelona, és una proposta de la mestra Berta Meneses quan va veure la carpeta de gravats sobre el ‘Càntic Espiritual’ de Sant Joan de la Creu que va fer Julio León a Alemanya en rebre un premi de gravat de la Galeria Brita Prinz i la Fundació Deutsche Stiftung.


Julio León és un company de la Sangha de Mallorca, on participa als Sesshins i als Zazenkais. Dirigeix ​​el taller de gravat “Torculari”, des del 1991 el té a Algaida, Mallorca. De fet, ha estat el mestre de taller de la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma, fins el 2015.


Julio ha rebut diversos premis nacionals i internacionals de gravat i ha realitzat exposicions nacionals i internacionals. Amb ell hem parlat per conèixer més a fons aquesta exposició que romandrà a la CESFN els dies 4, 5 i 6 d’octubre.




Què et va inspirar per crear aquesta proposta?
El 1997 em van concedir el 1er. Premi de gravat de la Galeria Brita Prinz i la Fundació Deutsche Stiftung a Madrid. Gràcies a aquest premi vaig poder dur a terme dues estades al taller Herman Kätelhorn a Wamel (Alemanya). Va ser en aquests dos períodes que va tenir lloc la creació de la carpeta del Càntic Espiritual.

Què podrem veure a Barcelona?

Es tracta d'una carpeta composta per set gravats calcogràfics i una xilografia, a més de cinc serigrafies amb el poema sencer, una presentació d'Antonio Gala, el títol i una justificació del tiratge. Aquests gravats estan realitzats en planxes de coure –per a cada imatge dues o tres planxes– i una única xilografia en una de les estampes.


De quina font brolla aquesta creació i com podem interpretar-la?

Durant el procés de creació, sempre vaig tenir música i vaig escoltar únicament el Càntic Espiritual d'Amancio Prada.


Ja que és un diàleg entre l'Ànima i el Crist (llegiu esposa i marit, estimat i estimada) he dotat a cadascun d'un color. A l’espòs-estimat / Crist-Déu, li he atribuït el color daurat i a l'esposa-estimada/Ànima el color platejat – en diferents cultures se'ls atorga aquests colors a allò masculí i femení.

El poema és una meravella…
Alguns dels gravats responen molt concretament a diferents parts del poema. En altres, he deixat que el poema m'arrossegués a l'abstracció de la línia. M'he recolzat a la línia nua per fer les imatges de les obres. Hi ha milers de línies, memòria de pentagrames, camps, zigurats, puntes de núvia, etc.

Realisme, figuració, jocs abstractes fusionats amb el misteri?

És una interpretació no figurativa del Càntic Espiritual, malgrat que per algun misteri va aparèixer la figuració d'una magrana –al poema es fa referència al most de magranes com a celebració de la trobada.


I de la simbologia, què en pots contar?

Al primer dels gravats apareix un símbol musical que pot donar la idea d'un pentagrama. També hi fa presència l’argent. L'esposa pregunta: on s'amaga l’estimat? 


En el segon, apareix una mena de zigurat daurat. Som a la casa-muntanya de Déu. I al tercer gravat l'esposa cerca l'estimat per muntanyes, rius, etc. És la natura.


La part més humana també hi és present amb interrogants i disputes…
A la cambra, després de molts disgustos i dubtes, hi ha la celebració de la unió amb most de granades. De fet, al cinquè gravat, hi ha un exquisit encaix, desig de núvia. Matrimoni espiritual. Al sisè dels gravats tornen a aparèixer cinc línies daurades, són el pentagrama. El daurat com a omnipresència de Déu.

De l’últim gravat no en volem parlar, però si que ens agradarà que ens exposis allò que creus que destaca?

El Càntic està escrit amb una senzillesa quotidiana, ens explica i ens fa participar en aquesta bogeria mística que és a través de la recerca com arribem en algun moment a la Trobada desitjada.


Com podem explicar un càntic a l'espiritualitat amb paraules tan mundanes?

El Càntic Espiritual és pura musicalitat, és abans de res recerca, és el goig de l'amor, és trobada, és el que pot i vol entendre cadascú... El Càntic és sublim.


Gràcies, Julio, per atendre i oferir-nos aquesta meravella.



Voleu veure aquesta mostra?


Per aquells que tingueu interès en veure l’exposició, que romandrà a la CESFN els dies 4, 5 i 6 d’octubre, l’horari serà a partir de diumenge ja que coincideix amb una introducció al zen. Esteu convidats a assistir a la conferencia sobre el Càntic que impartirà la mestra Berta Meneses i a la presentació que Julio oferirà de la seva obra.


La conferencia de Berta Meneses serà a les 10.30h del matí de diumenge, dia 6, i a continuació l'explicació per part de Julio León: com ha concebut l’obra i els símbols que apareixen en els gravats, amb els fragments del poema corresponent.








'Mi alma se ha empleado
y todo mi caudal en su servicio.
Ya no guardo ganado,
ni ya tengo otro oficio:
que ya sólo en amar es mi ejercicio...'










Art, silenci i gassho profund!
🙏