dimarts, 1 d’octubre del 2024

L'Escola Mallorquina, ahir i avui. Recital poètic i musical

 




'Arbre sublim! Del geni n'és ell la viva imatge:
domina les muntanyes i aguaita l'infinit;
per ell la terra es dura, mes besa son ramatge
el cel que l'enamora, i té el llamp i l'oratge
per glòria i per delit...'
Fragment. El pi de Formentor. Costa i Llobera







Aquest divendres, 4 d'octubre, a les 20.00h, a l'Associació Cultural S'Agrícola de Manacor s'iniciarà el IV Cicle de Poesia amb un recital sobre l'Escola Mallorquina, tot aprofitant l'efemèride del 150è aniversari de la composició de l'emblemàtic poema 'El pi de Formentor' de Miquel Costa i Llobera que es publicà el 1875.

La proposta de recital s’ha estructurat en diverses parts: una part, en la qual Miquel Mestre i Gaspar Caballero, dues veus artanenques, seran els encarregats d'oferir-nos un tast d'Alcover, Ginard, Ferrà i Colom, entre d'altres.

Paral·lelament, una veu eivissenca, la de Llucia Serra i una de manacorina, la de Maria Magdalena Gelabert, oferiran una selecció de la poesia de Maria Antònia Salvà, Cèlia Viñas i Victòria Penya. 

Al final, els poetes s’alternaran entre els quatre rapsodes, tot per recitar amb els seus cants a quatre veus l'obra magna de Miquel Costa i Llobera. 

Mentre que l'acompanyament musical anirà a càrrec de l’excel·lent concertista de piano i professor del Conservatori Superior de les Illes Balears, Andreu Riera Gomila.

Aquest recital poètic i musical també estarà dedicat a la recordança del compositor Rafel Aguiló Roca (Manacor, 1952-2024), les peces del qual han acompanyat sovint els recitals poètics i els actes culturals de S'Agrícola. 

Talnique

El desembre de 2022, els recitadors i també Andreu Riera van oferir un concert solidari a benefici de Talnique. Aleshores, van interpretar una selecció dels clàssics Safo i Homer (+).

L'Escola Mallorquina

L'Escola Mallorquina va ser un moviment literari i cultural que va sorgir a les Illes Balears, especialment a Mallorca. Abraça el conjunt de poetes mallorquines que produeixen la seva obra entre 1900 i 1950. 

Es vincula estretament al Modernisme, un corrent artístic i literari d’abast internacional que es desenvolupa a finals del segle XIX i principis del segle XX. 





'Faune mutilat, brollador eixut,
jardí desolat de ma joventut…  
Beneïda l’hora que m’ha duit aquí.
La font qui no vessa, la font qui no plora
me fa plorar a mi....'
Fragment de La relíquia de Joan Alcover







Poesia i música, silenci i gassho profund!
🙏