dilluns, 3 d’abril del 2023

EMILCE CUDA: 'Necessitem una economia amb rostre humà'




'L’economia que domina el món mata, perquè és un sistema de relacions productives basat en el desconeixement i la destrucció de l’altre...'
Emilce Cuda




'Necessitem una economia amb rostre humà, que vol dir un sistema de relacions productives que tingui com a base el reconeixement de l’altre, que tota persona treballadora sigui reconeguda com a tal. O ens unim o en enfonsem tots plegats'. 

Així es va expressar Emilce Cuda, secretària de la Pontifícia Comissió per a Amèrica Llatina, el passat diumenge 2 d’abril a la Casa d’Espiritualitat Sant Felip Neri, on va impartir una conferència titulada 'El nou paradigma econòmic: l’ecologia socioambiental'. 

La conferència de Cuda s'emmarca dins les propostes de l'Àrea de Filosofia de la Terra i les Cultures de la Fundació Valors Humans. 

Treballar sense cap garantia laboral


L’acte, al qual van assistir 92 persones de forma presencial i 36 de forma telemàtica, va comptar també amb la participació de l’escolapi i prevere Ramon Maria Nogués, catedràtic emèrit de la Unitat d’Antropologia Biològica a la Facultat de Ciències i a la de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La també teòloga i membre de la Pontifícia Acadèmia de les Ciències Socials, va alertar que actualment el 65% dels treballadors del món no tenen els seus drets reconeguts pels estats. És a dir, més de la meitat de les persones que treballen ho fan sense garanties laborals de cap mena. 

Aquest model d’economia, segons Cuda, es troba lluny de les relacions productives de reconeixement que varen marcar els segles passats i que va defensar l’Església a partir de l’encíclica Rerum novarum, de Lleó XIII, en reconèixer l’amenaça sobre els treballadors en el context emergent de la societat industrial. 

Necessitem una nova lògica, un nou discurs


La visita de Cuda a Barcelona va tenir lloc en el marc de la commemoració dels primers deu anys del papa Francesc al pontificat i quan falten poques setmanes pel vuitè aniversari de la publicació de Laudato Si’, una encíclica que, tal com va explicar la teòloga argentina, denuncia “una forta crisi en el sistema de relacions”, de la qual només es pot sortir amb 'una conversió cultural que implica també una conversió personal que porti els individus a una unió real'. 

'Davant les relacions de desconeixement entre persones i espècies —va dir Cuda—, necessitem una nova lògica, un nou discurs, perquè el discurs actual basat en relacions econòmiques destructives està acabant amb la vida de tothom'. 

Gran coneixedora del magisteri del Papa, la teòloga especialitzada en moral social catòlica va remarcar que el concepte d’ecologia socioambiental desenvolupat a Laudato Si’ diu que la crisi ambiental té arrel humana

'No és a causa d’un meteorit, d’un enemic extern: és un sistema de relacions productives que amenaça amb acabar amb la vida del planeta. Si no comencem per veure aquestes relacions socials de desconeixement de l’altre, no podrem solucionar el problema ambiental', va advertir. 

FLAMA

Hem reproduït aquesta notícia, que pots llegir ampliada fent un clic al proper enllaç, gràcies a l'Agència Cristiana de Notícies, FLAMA, i al seu redactor Jordi Pacheco. (Llegir +)

Si vols també pots llegir l'entrevista que Jordi Pacheco li va fer a Religión digital (+)

Conferència i diàleg íntegres

Si vols veure i escoltar la conferència i el diàleg íntegres, enregistrats a la CESFN, basta facis un clic a a aquest enllaç (veure +).