dilluns, 9 de setembre del 2024

Conferència de la mestra Berta Meneses a El Salvador



La conferència que oferirà la mestra Berta Meneses a El Salvador té el títol:  

'La meditació, el seu impacte a la salut física i espiritual'

Si la vols seguir, serà dimecres, 11 de setembre, de 18.30h a 20.00pm. Zona horària: America/El Salvador

Informació per seguir la conferència des de Google Meet.

Enllaç de la videotrucada: https://meet.google.com/ddi-haej-bww


Hora a Espanya: inici de la conferència 02.30h de la matinada https://24timezones.com/es/difference/san_salvador/madrid



🙏





dijous, 5 de setembre del 2024

Revista Digital Dana Paramita. 6 de setembre, 2024

dimecres, 4 de setembre del 2024

Celebració del nomenament de Carina Mora com a Mestra Zen assistent







"Carina, 
que aquesta llum 
il·lumini tota la teva vida..."










Carina en el Sesshin de mestres 'kenshukai' 
de la Sanbô Zen a Weyarn, on fou 
nomenada mestra assistent
El divendres, 30 d'agost de 2024, es va convertir en una fita històrica de la nostra Escola Sanbô Zen. Fou el dia de celebrar el nomenament de Carina Mora Griso (Barcelona, 1954) com a Mestra Zen assistent. 

Tot plegat, coincidint amb la reunió a la Casa d'Espiritualitat de Sant Felip Neri de Barcelona, dels responsables de les sanghes de Catalunya, Illes Balears i València, a més dels participants al Zen Training d'enguany.

Carina Mora havia estat nomenada Mestra Zen assistent el proppassat 13 d'agost, al Centre Domizilium a Weyarn (Alemanya). Llegir nova del nomenament (+). 

Va iniciar-se a la pràctica del Zazen ara fa 28 anys dins la Sangha de Mallorca on era resident. Actualment viu a Barcelona on és coordinadora de la Casa d'Espiritualitat de Sant Felip Neri i membre fundadora de l'Associació Dana Paramita i de la Fundació Valors Humans. 

La de divendres passat fou una cerimònia íntima i alhora compartida, càlida, d'un agermanament de tot el grup amb la nova mestra, com deia la mestra Berta Meneses en la seva intervenció:

'Avui, aquesta tarda d'estiu, celebrem el compromís meravellós de Carina de voler realitzar juntament amb tota la Sangha el camí del zen, en què cadascú es compromet a ser el company de l'altre, manifestant-li la màxima confiança. Un compromís entre persones que compten amb un món ampli, profund i propi, que s'interrelaciona de manera misteriosa i sagrada...'

Per a la mestra Berta Meneses el nomenament de Carina és un senyal en el camí que fa temps havia iniciat Carina: 'com a artista que ets, aniràs dia a dia creant l'obra d'art de la Vida i ho faràs amb Transparència i Llibertat, amb Humilitat i Confiança...

El mestratge és un servei fet des de l'amor, potenciat constantment pel Zazen diari. Conrear aquest espai interior lliure i creatiu per arribar a Ser cada cop més tu mateixa...' va concloure na Berta.


Música i poesia


La música va acompanyar en tot moment la celebració i va farcir l'horabaixa d'agost de tendresa i felicitat compartides entre tots els amics i amigues assistents.

Les lectures de texts fonamentals del Zen, així com el recitat de poemes de fonda arrel espiritual, van conformar el bell vestit d'acompanyament de l'acte.

Del mestre KEIZAN S.XII-XIII, Miquel Isanta en va llegir un fragment força emotiu: 'Zazen permet a l'home despertar la seva força espiritual i habitar en l'àmbit de l'origen. 

D'això se'n diu manifestar el rostre original o també deixar que brilli la llum original: cos i ment, ambdós sucumbeixen; estar assegut, estar ficat al llit, igualment desapareixen. 

No es pensa ni en bé ni en mal, es transcendeixen els oposats de profà i sant, il·lusió enganyosa i il·luminació, i es mora lluny de l'àmbit dels éssers vivents i Budes...'

Encarnación de Santiago, Núria MasMiquel i Serafín Gómez van posar el cor en les seves lectures poètiques i en la d'aquest trosset d'evangeli bíblic:

'Al principi existia la Paraula.

La Paraula estava amb Déu i la Paraula era Déu.

Ella estava amb Déu al principi. Per ella tot ha vingut a l'existència, i res del que existeix no hi ha vingut sense ella. En ella hi havia la vida, i la vida era la llum dels homes.

La llum resplendeix en la foscor, i la foscor no ha pogut ofegar-la perquè el llum del cos és l'ull. Per tant, si el teu ull és bo, tot el teu cos quedarà il·luminat...'


Ofrena de la llum i de l'encens


La part final de la cerimònia va simbolitzar la Llum que il·lumina les tenebres. 

L'ofrena de la llum a na Carina, a mans dels companys de la Sangha de Barcelona, Isabel i Santi, deixava clar que 'la primavera esclata i tot s'alegra quan la creació se sent besada per aquesta llum. 

Llum que besa els núvols, els arbres, els boscos, el riu, la vall... Tot s'alegra quan arriba la llum: els ocells, la papallona, la flor, la gespa, un bri d'herba... 

El nostre cos, el teu rostre, el teu cor... 

Carina, que aquesta llum il·lumini tota la teva vida...'





Gràcies a Antònia Domingo i Blanca Ferret,
per les fotografies 🙏







'Estic enamorada de la Vida, 
com el llac de la muntanya,
que rep nombrosos rierols i llança grans rius.
Emperò conserva les seves incògnites profundes.
Així és el meu amor.
Net i seré com les muntanyes a l'alba.
És el meu pensament.
Nascut de l'Amor.
Feliços vosaltres que heu trobat
l'harmonia de la Vida en aquest Amor.
Només ell crea l'eternitat...'
Krishnamurti









Felicitas, estimada Carina, benvolguda mestra. 
Gassho de cap a peus!
🙏







Carina Mora nomenada Mestra Zen assistent

Carina Mora amb el Masamichi
Yamada Ryoun Roshi




'Els éssers són innumerables, 
és el meu anhel salvar-los a tots...







Carina Mora Griso (Barcelona, 1954) ha estat nomenada Mestra Zen assistent aquest proppassat 13 d'agost, al Centre Domizilium a Weyarn (Alemanya). 

Carina en el Sesshin de mestres 'Kenshukai' 
de la Sanbô Zen a Weyarn on fou
nomenada mestra assistent
Va iniciar la pràctica del Zazen ara fa 28 anys dins la Sangha de Mallorca on era resident. 

Actualment viu a Barcelona on és coordinadora de la Casa d'Espiritualitat de Sant Felip Neri i membre fundadora de l'Associació Dana Paramita i de la Fundació Valors Humans. 

Amb ella hem parlat sobre el significat d'aquest moment i de la transcendència que pot implicar a la seva vida.




Enhorabona Carina, sempre t'hem sentit a dir que el quart vot del Bodhisatwa és especialment inspirador, què significa per tu? 

Sí... Quan recitem una i una altra vegada els Quatre vots del Bodhisatwa, haig de reconèixer que el quart m'agrada especialment, sobretot posant l'èmfasi a la primera part: el camí del despertar no té igual, (i és el meu anhel assolir-lo)... m'encanta, és com una gran finestra oberta d'esperança que pot donar i, de fet, dóna, sentit al dia a dia de tota la biografia personal i única.

L'art i la música, foren l'origen d'aquest camí?

La veritat és que no sabria dir quan vaig començar el camí del zen, de molt petita potser. La fascinació per escoltar i veure l'invisible darrera del visible, escoltar i veure el silenci darrera la música, la certesa que hi ha quelcom que ens uneix a tots em ve de molt lluny. Potser ve d'un recorregut de l'ànima, dins el gran Esperit? Dins el camí tot és Misteri...

És com si seguissis el fil d'Ariadna?  

Carina Mora i Berta Meneses
Hi ha un fil conductor, un fil d'or, que sempre ha estat present en l'esdevenir de la meva història, en petites i grans decisions, una d'elles justament reconèixer el camí del zen com el Camí, el meu camí.

Què ens pots dir de la pràctica de la meditació?

El Zazen, amb una forma força estricta se'm desplega en totes les direccions, sobri, elegant, d'una bellesa i tendresa interiors exquisides... i apuntant directament a l'essència. Em va captivar des de l'instant 0. 

És el millor 'vestit' per avançar en el meu anhel d'assolir aquest Camí. No li falta res, ni tan sols el somriure li falta!

Es diu que les coses tenen sentit quan son nomenades? Què sents ara?

Aquest nomenament d'ara ha estat també com si miràs al passat. Un dir SÍ a tota una vida d'intuïcions, vivències, de cercar, de deixar de cercar, un saber-me a casa, no lliure de confusió, de patiment, de caigudes reincidents, però també d'alegries... Ja ho sabem, la vida es manifesta amb tots els seus colors. 

La intenció és de portar-ho tot a la pràctica, tal i com ens conviden a fer els 4 vots del Bodhisatwa.

I d'aquí en endavant? 

Jardins del Zendo Domizilium a Weyarn
A partir d'ara tot segueix tranquil·lament, o no tan tranquil·lament; això sí, des d'un profund agraïment, al pare i la mare, a tota la família, als amics, a la música, a la terra, a l'aigua, als mestres de vida. 

Un agraïment ben especial a la confiança que m'ha ofert la Berta, i a tots vosaltres, companyes i companys de les Sanghes...

I un últim prec?

És un agraïment com a motor de compromís amb la nostra Escola Sanbô Zen, amb la Casa d'Espiritualitat de Sant Felip Neri, amb la Fundació Valors Humans i amb l'Associació Dana Paramita. Un compromís a participar en un projecte de vida que reconec em fa més humana i més germana. 


Celebració del nomenament de Carina a Barcelona (+)








'Aquest nomenament d'ara ha estat  també com si miràs al passat. Un dir SÍ a tota una vida d'intuïcions, vivències, de cercar, de deixar de cercar, un saber-me a casa, no lliure de confusió, de patiment, de caigudes reincidents, però també d'alegries...'

Carina Mora







Enhorabona Carina. Gassho profund

🙏