dijous, 10 d’octubre del 2024

Introducció al Zen. Hostalets de Balenyà (23 de novembre)



'El Zen és una transmissió especial 
fora de tota doctrina, 
no es basa en paraules ni lletres, 
apunta directament al cor humà 
i condueix a veure la Realitat 
i a viure Despert'





El curs introductori a la meditació Zen, que tendrà lloc a la Casa d'Espiritualitat dels Hostalets de Balenyà el dissabte, 23 de novembre, ofereix un espai dedicat totalment a nosaltres mateixos, perquè està pensat per no haver de preocupar-nos de res i per iniciar-se en la pràctica del zen. 


Dirigeix el curs Miquel Isanta, tot posant esment a l'atenció activa, la receptivitat conscient, la postura i el silenci. Aquest curs introductori permet una pràctica al costat de persones principiants amb persones amb molts anys d’experiència. 

La casa disposa de zafus (coixins), banquetes i sabutons (mantes per posar al terra). 

Es recomana portar aigua i roba còmode de colors foscos, i calçat fàcil de treure i posar. 

El curs és en règim de silenci, de 09.00h a 20.00h. I el cost és de 45 euros (dinar inclós).


Inscripcions

Heu de contactar amb Josep Fourcade josepfourcadeplazas@gmail.com i, en el  mateix correu, fer-hi constar les següents dades personals: 

  • nom i cognoms, 
  • població, 
  • telèfon de contacte, 
  • adreça electrònica de contacte, 
  • si abans s'ha assistit a alguna introducció o  sesshin amb DanaParamita, 
  • i avisar si es té alguna intolerància alimentària o dieta especial,  
  • així com altres informacions rellevants de salut que es consideren oportunes.  


23 de novembre de 2024  


Hora d'arribada i acollida: de 9.00 a 9.30h 

En cas de no poder assistir s'agrairà donar avís a l'organització: 

  • Núria Masmiquel: 639177875   
  • Zen Dana Paramita (+) és una associació sense ànim de lucre orientada a recollir i compartir els fruits  de la pràctica del zen
  • Organitza Grup Zen Osona









'El fi ha de ser clar: com ens podem trobar nosaltres mateixos, el millor de dins nostre?'

Joan Mascaró i Fornés











Salut, bona pràctica i gassho profund

🙏




dilluns, 7 d’octubre del 2024

Introducció al Zen a Tortosa i Terres de l'Ebre (15-17, novembre)




'L'home necessita una nova fe, clara com la llum, que cremi com el foc.'
Joan Mascaró 







El proper mes de novembre, la sangha de la Sanbô Zen Tortosa i Terres de l'Ebre organitza una introducció a la meditació zen, impartida per la mestra Berta Meneses. 

Serà del 15 al 17 de novembre.

Si t'interessa assistir-hi, aquest és l'enllaç per fer la preinscripció:

Inscripció (+) 

Si vols més informació, pots dirigir-te a: monica@tierrazen.com



Casa d'Espiritualitat Enric d'Ossó


Aquesta introducció tendrà lloc a la Casa d'Espiritualitat Enric d'Ossó. Situada a Jesús, forma part del terme municipal de Tortosa. 

La localitat està contigua al municipi de Roquetes, abraça el marge dret de l’Ebre, del qual està separada pel canal de la dreta de l’Ebre.

Tortosa té un encant especial que la fa única: els seus carrers, la seva gent, el patrimoni històric i artístic amb què compte, els paisatges que l’envolten, el riu Ebre, els esdeveniments que se celebren, les festes que es viuen…

En 1897 es va posar la primera pedra de l’edifici destinat a ser el noviciat de la Companyia de Santa Teresa de Jesús. El nou edifici, que substituïa al que el fundador dona la Companyia, es va inaugurar en 1901. 

La casa està envoltada de jardins i plantacions d’arbres fruiters, amb senderes, espais per a asseure’s i gaudir de la naturalesa. Disposa també d'espais específics per al silenci i l’oració: quatre oratoris i una capella.





'Visc en un bosc profund; les lianes verdes creixen any rere any. Fins aquí, les preocupacions dels homes no arriben. De tant en tant, escolto el cant d'un llenyataire, sota el sol eixent arreglo el meu mantell, llegeixo poemes a la llum de la lluna.

Als éssers d'aquest món m'agradaria dir-los que per viure una vida humana no cal gaire cosa...'
RYOKAN (Poeta i mestre ZEN)






Zazen, silenci i quietud. Gassho profund!
🙏






dimecres, 2 d’octubre del 2024

Una tardor farcida d'activitats. Sanghes de la Sanbô Zen 🙏

Taller de Sumi-e de la Sanbô Zen Lleida




'El món del poeta i del pintor és més real que l'objecte de la ciència física'
Joan Mascaró







Organitzat per l'Escola Sanbô Zen de Lleida, el passat cap de setmana, Maria Dolors Viladelprat va impartir un taller de pintura Sumi-e a Sant Boi, a l'escola Villadelprat-Art. 

'Al matí però, van fer una visita guiada a la Colònia Güell, que no coneixien, i els va agradar molt. Estic molt agraïda pel seu interès, l'amistat i l'alegria en que varem compartir la trobada...' va manifestar Maria Dolors, la sensei de les arts florals, els ikebanes, i de la pintura Sumi-E, entre d'altres.

Aquí en tenim una prova ben fefaent.







'Silenci i treball'
Joan Mascaró









Art, silenci i gassho profund!
🙏




dimarts, 1 d’octubre del 2024

Valors humans, espiritualitat emergent: Àrea de filosofia




'La gran joia de la col·laboració'
Joan Mascaró




L'equip coordinador de l’àrea de filosofia ha tractat el tema 'Valors humans' amb la intenció de donar més sentit al nom que porta la nostra fundació: 'Valors Humans, espiritualitat emergent'. En aquest sentit ja s’han fet ja tres seminaris:


1.  Valors Humans i immigració

2.  Conèixer el bé i fer la veritat

3.  La Terra dels Valors

4. Pel que fa a la quarta sessió està previst tractar: 'Els  Valors Humans en les Àrees de la Fundació'.

La Casa d’Espiritualitat de Sant Felip Neri i la Fundaciò Valors Humans per mitjà de les diferents àrees intentaran expressar aquests valors.

En aquest sentit, per tal d’aprofundir i fer més participatiu el seminari, els integrants de cada Àrea podran analitzar i proposar quins valors representen l'espiritualitat de la Casa. 

Alhora es proposa que cada Àrea mantengui una reunió, abans de la data indicada, o un intercanvi entre les persones que les integren, per dialogar i reflexionar sobre quins valors caracteritzen el treball de l’àrea, inclús suggerint altres valors que es reconeguin importants.


Programa 22 i 23 de novembre


22 de novembre

  • Tarda a les 18.00h - Presentaciò 'Els Valors humans', amb Raúl F. Betancourt i Berta Meneses.

23 de novembre

  • Matí a les 09.00h - Conferència 'Espiritualitat i Institucions' i diàleg amb Martín Kirschner i Anthony de Mello. 

  • Tarda a les 16.00h - Posada en comú dels valors de cada Àrea. Diàleg, conclusions i cloenda.

 

 





'D'individus bons i forts surt una societat bona i forta. I el contrari també és veritat: d'una societat bona i forta surten individus bons i forts'
Joan Mascaró










Pau, amor i humilitat. Gassho profund
🙏




L'Escola Mallorquina, ahir i avui. Recital poètic i musical

 




'Arbre sublim! Del geni n'és ell la viva imatge:
domina les muntanyes i aguaita l'infinit;
per ell la terra es dura, mes besa son ramatge
el cel que l'enamora, i té el llamp i l'oratge
per glòria i per delit...'
Fragment. El pi de Formentor. Costa i Llobera







Aquest divendres, 4 d'octubre, a les 20.00h, a l'Associació Cultural S'Agrícola de Manacor s'iniciarà el IV Cicle de Poesia amb un recital sobre l'Escola Mallorquina, tot aprofitant l'efemèride del 150è aniversari de la composició de l'emblemàtic poema 'El pi de Formentor' de Miquel Costa i Llobera que es publicà el 1875.

La proposta de recital s’ha estructurat en diverses parts: una part, en la qual Miquel Mestre i Gaspar Caballero, dues veus artanenques, seran els encarregats d'oferir-nos un tast d'Alcover, Ginard, Ferrà i Colom, entre d'altres.

Paral·lelament, una veu eivissenca, la de Llucia Serra i una de manacorina, la de Maria Magdalena Gelabert, oferiran una selecció de la poesia de Maria Antònia Salvà, Cèlia Viñas i Victòria Penya. 

Al final, els poetes s’alternaran entre els quatre rapsodes, tot per recitar amb els seus cants a quatre veus l'obra magna de Miquel Costa i Llobera. 

Mentre que l'acompanyament musical anirà a càrrec de l’excel·lent concertista de piano i professor del Conservatori Superior de les Illes Balears, Andreu Riera Gomila.

Aquest recital poètic i musical també estarà dedicat a la recordança del compositor Rafel Aguiló Roca (Manacor, 1952-2024), les peces del qual han acompanyat sovint els recitals poètics i els actes culturals de S'Agrícola. 

Talnique

El desembre de 2022, els recitadors i també Andreu Riera van oferir un concert solidari a benefici de Talnique. Aleshores, van interpretar una selecció dels clàssics Safo i Homer (+).

L'Escola Mallorquina

L'Escola Mallorquina va ser un moviment literari i cultural que va sorgir a les Illes Balears, especialment a Mallorca. Abraça el conjunt de poetes mallorquines que produeixen la seva obra entre 1900 i 1950. 

Es vincula estretament al Modernisme, un corrent artístic i literari d’abast internacional que es desenvolupa a finals del segle XIX i principis del segle XX. 





'Faune mutilat, brollador eixut,
jardí desolat de ma joventut…  
Beneïda l’hora que m’ha duit aquí.
La font qui no vessa, la font qui no plora
me fa plorar a mi....'
Fragment de La relíquia de Joan Alcover







Poesia i música, silenci i gassho profund!
🙏



Exposició: ‘El Càntic Espiritual’ de Julio León

 



'La noche sosegada,
en par de los levantes de la aurora,
la música callada,
la soledad sonora,
la cena, que recrea y enamora...'








Aquesta exposició, que tendrà lloc a la Casa d’Espiritualitat de Sant Felip Neri de Barcelona, és una proposta de la mestra Berta Meneses quan va veure la carpeta de gravats sobre el ‘Càntic Espiritual’ de Sant Joan de la Creu que va fer Julio León a Alemanya en rebre un premi de gravat de la Galeria Brita Prinz i la Fundació Deutsche Stiftung.


Julio León és un company de la Sangha de Mallorca, on participa als Sesshins i als Zazenkais. Dirigeix ​​el taller de gravat “Torculari”, des del 1991 el té a Algaida, Mallorca. De fet, ha estat el mestre de taller de la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma, fins el 2015.


Julio ha rebut diversos premis nacionals i internacionals de gravat i ha realitzat exposicions nacionals i internacionals. Amb ell hem parlat per conèixer més a fons aquesta exposició que romandrà a la CESFN els dies 4, 5 i 6 d’octubre.




Què et va inspirar per crear aquesta proposta?
El 1997 em van concedir el 1er. Premi de gravat de la Galeria Brita Prinz i la Fundació Deutsche Stiftung a Madrid. Gràcies a aquest premi vaig poder dur a terme dues estades al taller Herman Kätelhorn a Wamel (Alemanya). Va ser en aquests dos períodes que va tenir lloc la creació de la carpeta del Càntic Espiritual.

Què podrem veure a Barcelona?

Es tracta d'una carpeta composta per set gravats calcogràfics i una xilografia, a més de cinc serigrafies amb el poema sencer, una presentació d'Antonio Gala, el títol i una justificació del tiratge. Aquests gravats estan realitzats en planxes de coure –per a cada imatge dues o tres planxes– i una única xilografia en una de les estampes.


De quina font brolla aquesta creació i com podem interpretar-la?

Durant el procés de creació, sempre vaig tenir música i vaig escoltar únicament el Càntic Espiritual d'Amancio Prada.


Ja que és un diàleg entre l'Ànima i el Crist (llegiu esposa i marit, estimat i estimada) he dotat a cadascun d'un color. A l’espòs-estimat / Crist-Déu, li he atribuït el color daurat i a l'esposa-estimada/Ànima el color platejat – en diferents cultures se'ls atorga aquests colors a allò masculí i femení.

El poema és una meravella…
Alguns dels gravats responen molt concretament a diferents parts del poema. En altres, he deixat que el poema m'arrossegués a l'abstracció de la línia. M'he recolzat a la línia nua per fer les imatges de les obres. Hi ha milers de línies, memòria de pentagrames, camps, zigurats, puntes de núvia, etc.

Realisme, figuració, jocs abstractes fusionats amb el misteri?

És una interpretació no figurativa del Càntic Espiritual, malgrat que per algun misteri va aparèixer la figuració d'una magrana –al poema es fa referència al most de magranes com a celebració de la trobada.


I de la simbologia, què en pots contar?

Al primer dels gravats apareix un símbol musical que pot donar la idea d'un pentagrama. També hi fa presència l’argent. L'esposa pregunta: on s'amaga l’estimat? 


En el segon, apareix una mena de zigurat daurat. Som a la casa-muntanya de Déu. I al tercer gravat l'esposa cerca l'estimat per muntanyes, rius, etc. És la natura.


La part més humana també hi és present amb interrogants i disputes…
A la cambra, després de molts disgustos i dubtes, hi ha la celebració de la unió amb most de granades. De fet, al cinquè gravat, hi ha un exquisit encaix, desig de núvia. Matrimoni espiritual. Al sisè dels gravats tornen a aparèixer cinc línies daurades, són el pentagrama. El daurat com a omnipresència de Déu.

De l’últim gravat no en volem parlar, però si que ens agradarà que ens exposis allò que creus que destaca?

El Càntic està escrit amb una senzillesa quotidiana, ens explica i ens fa participar en aquesta bogeria mística que és a través de la recerca com arribem en algun moment a la Trobada desitjada.


Com podem explicar un càntic a l'espiritualitat amb paraules tan mundanes?

El Càntic Espiritual és pura musicalitat, és abans de res recerca, és el goig de l'amor, és trobada, és el que pot i vol entendre cadascú... El Càntic és sublim.


Gràcies, Julio, per atendre i oferir-nos aquesta meravella.



Voleu veure aquesta mostra?


Per aquells que tingueu interès en veure l’exposició, que romandrà a la CESFN els dies 4, 5 i 6 d’octubre, l’horari serà a partir de diumenge ja que coincideix amb una introducció al zen. Esteu convidats a assistir a la conferencia sobre el Càntic que impartirà la mestra Berta Meneses i a la presentació que Julio oferirà de la seva obra.


La conferencia de Berta Meneses serà a les 10.30h del matí de diumenge, dia 6, i a continuació l'explicació per part de Julio León: com ha concebut l’obra i els símbols que apareixen en els gravats, amb els fragments del poema corresponent.








'Mi alma se ha empleado
y todo mi caudal en su servicio.
Ya no guardo ganado,
ni ya tengo otro oficio:
que ya sólo en amar es mi ejercicio...'










Art, silenci i gassho profund!
🙏